Podatki o medu
Čebele nektar oz. mano zgostijo ter obogatijo tako, da je v zrelem medu v Sloveniji 13,5 do 18,5 % vode, 75 do 80 % sladkorjev, ostanek pa predstavljajo različne zelo koristne snovi, ki imajo vsesplošen učinek na človeško telo.
- Med se razlikuje glede na botanično in geografsko poreklo.
- Kristalizacija medu je naraven pojav, zato so medu včasih rekli strd.
- Med se ponovno utekočini, če ga segrejemo na okrog 40° C.
- Med je higroskopičen, zato se ga hrani v zaprtih posodah.
Priporočljivo je redno uživanje medu, eno žličko po vsaki jedi
- 100 g medu ima 320 kalorij.
- Temne vrste medu vsebujejo veliko rudninskih snovi.
- Med olajša asimilacijo kalcija v telesu, zato je primerna hrana za otroke.
- Med v krvi dviga količino hemoglobina.
- Med deluje antibakterijsko in protiglivično.
Kostanjev med greni kot tudi mnoge zdravilne rastline
Kostanjev med je najbogatejši s cvetnim prahom. V 10 g medu je do 1 milijon delcev cvetnega prahu. Cvetni prah odlikujejo tudi močne terapevtsko preventivne lastnosti v primerih bolezni kot so anemija, hipertonija, starostne obolelosti, različna živčna obolenja … Zaradi bogastva cvetnega prahu ima večjo vsebnost fruktoze kot glukoze, zato ga lahko pod nadzorom uživajo tudi sladkorni bolniki.
Kostanjev med ugodno deluje na prebavila, jetra in nespečnost.
